Nieuws

WERKNEMERS UITGEPUT DOOR CORONATIJD: ‘ONS RITME IS WEGGEVALLEN’

11-08-2020

Bron NPORADION1, vrijdag 10 juli 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Maar liefst een derde van alle werkenden geeft aan dat de werkdruk hoger is dan ooit sinds corona. Daardoor zit 10 procent van de werkenden tegen een burn-out aan, onderzocht vakbeweging CNV. Burn-out psycholoog Paul de Bruijn denkt dat dit komt omdat een vast ritme verdwijnt. 

“Normaal ga je naar je werk, je rijdt naar huis en je ontspant wat. Dan is het klaar.” Zeker in de beginfase, waarin veel kinderen niet naar school gingen en beide ouders thuiswerker, liep alles door elkaar heen. 

Waar de een het voor elkaar krijgt om strakke schema’s te maken én te volgen, lukt dat een grote groep mensen ook niet. “Een kind houdt zich niet aan jouw schema.” 

Klik hier om verder te lezen 

ERNSTIGE ARBEIDSONGEVALLEN FLINK GESTEGEN AFGELOPEN VIJF JAAR

04-08-2020
Afgelopen vijf jaar is het aantal ernstige arbeidsongevallen flink gestegen. In 2019 ontving de Inspectie SZW in totaal 4.474 meldingen van arbeidsongevallen, 4 procent meer dan in 2018 en ruim 22 procent meer dan in 2015, toen 3.651 meldingen over ernstige ongevallen binnenkwamen. Dit is te lezen in de Monitor Arbeidsongevallen die in mei is gepubliceerd.

Bekijk deze link voor meer info! 

STUDIE UMC UTRECHT: 1,5 METER, HANDEN WASSEN EN MONDKAPJES STOPPEN CORONA

28-07-2020
Als mensen 1,5 meter afstand houden, hun handen regelmatig wassen en mondkapjes dragen is dat voldoende om de coronapandemie in Nederland en andere westerse landen te bedwingen. Elk van deze maatrege­len afzonder­lijk is onvoldoen­de om een grote uitbraak te voorkomen. Dat blijkt uit een studie van het UMC Utrecht. 

Klik op deze link om meer te lezen! 

 

Zitgedrag en lage rugpijn

07-04-2020
bron: ergonimiesite.be
 

Zitgedrag

Het zitgedrag zou wel een relatie vertonen met lage rugpijn bij kantoorwerkers. Mensen met rugpijn zitten langere periodes ononderbroken. Ze zitten ook met een meer gebogen rug vergeleken met de groep zonder pijn. De boodschap is dus houdingsverandering. De belasting op de tussenwervelschijven vermindert en spiervermoeidheid wordt zo vermeden

link

Mensen met werk voelen zich gezonder, ook flexwerkers

17-02-2020

Bron: personeelsnet.nl

Mensen die betaald werk doen, voelen zich gezonder dan mensen zonder werk. Negen van de tien mensen met een baan beoordelen hun eigen gezondheid als goed of uitstekend. Opvallend is dat flexwerkers zich net zo gezond voelen als mensen met een vaste baan.

Uit een onderzoek van het CBS over de jaren 2007-2017 naar het verband tussen werk en gezondheid, blijkt dat mensen zonder werk zich minder gezond voelen dan mensen die wel een betaalde baan hebben.

link

Maak uw preventiemedewerker bekend in uw organisatie

17-02-2020

Bron: Arboned.nl

De ideale preventiemedewerker weet welke specifieke risico’s er bestaan binnen het bedrijf, geeft graag het goede voorbeeld en heeft inlevingsvermogen in de situatie van zijn collega’s. Als er een preventiemedewerker is aangesteld, is het belangrijk hem voor te stellen binnen uw organisatie. Hiervoor kunt u onze voorbeeldtekst gebruiken.